Keystone logo
University of Nyiregyhaza

University of Nyiregyhaza

University of Nyiregyhaza

Bevezetés

A Nyíregyházi Egyetem az ország alkalmazott tudományegyetemeinek egyik kiemelkedő intézménye, ahol a kutatás, a színvonalas oktatás, a személyes odafigyelés kiváló infrastruktúrával párosul.

Az intézmény elsősorban Észak-Alföldön, azon belül pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tölt be regionális szerepet, amely az ország északkeleti részén, az Európai Unió keleti határán, a fővárostól 230 km-re található. . Területét tekintve a hatodik, lakosságszámát tekintve a harmadik legnépesebb megye, északkeleten Ukrajnával, délkeleten Romániával, északnyugaton Szlovákiával határos. A kelet-európai és országos jelentőségű logisztika központi szerepe vitathatatlan. Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120 ezer lakosával. Dinamikusan fejlődő város, a térség gazdasági és kulturális motorja.

A Nyíregyházi Egyetem a város zöldövezetében, a sóstói parkerdő mellett található, ahol igazi campusként működik, és jelenleg több mint 3500 hallgatónak ad otthont. Egyetemünk vállalta a 21. század kihívásait, olyan oktatási és infrastruktúra-fejlesztési programot valósított meg, amely országos és nemzetközi ismertté tett bennünket. Campusunk épületegyüttese és a hozzá kapcsolódó innováció 2009-ben a FIABCI és a Wall Street Journal építészeti világversenyén a „középületek” kategóriában első díjat kapott. Nagy figyelmet fordítunk a fogyatékkal élő hallgatók életminőségének javítására is, hiszen egyetemünk az egész campuson elérhető.

Egyetemünkön a mezőgazdasági és műszaki képzés helyi előzményei az 1930-as évekre tehetők. A jogelőd intézményeink tanítóképzésének története 1914 óta van jelen a városban. A 2000-ben végrehajtott szervezeti integráció során és a belső szerkezeti átalakításból létrejött a Nyíregyházi Főiskola, amely 2016. január 1-től Nyíregyházi Egyetem néven, mint alkalmazott tudományok egyeteme működik.

Összesen 12 intézetben végzünk kutatást és képezünk szakembert bölcsészettudományi, tanárképző, társadalomtudományi, közgazdasági, művészeti, mérnöki, mezőgazdasági, informatikai, természettudományi és sporttudományi területen. Képzési struktúránk felsőoktatási szakképzést, alapképzést, tanárképzést, fegyelmi mesterképzést, szakirányú továbbképzést foglal magában. A pedagógia szinte teljes spektrumát lefedjük. Gyakorlati tudás, gyakorlatorientált képzés, kiterjedt vállalati kapcsolatok, élhető közösség, több évtizedes hagyományokra épülő oktatási és szakmai tapasztalat (pl. műszaki, mezőgazdasági, tanárképzés területén) jellemző ránk.

A Nyíregyházi Egyetem 3 fő tudományághoz (élettelen természettudományok és matematika, élő természettudományok, bölcsészettudományok és társadalomtudományok) kapcsolódva huszonnyolc tudományterületen folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet, köztük agrártudományok, agrártechnikai kutatások, biológiai tudományok,

bölcsészettudományok, filozófia és történettudományok (pszichológia, oktatás), földtudományok, környezettudományok, közgazdaságtan (szociológia, regionális tudományok), műszaki tudományok, nyelvészet és irodalom, valamint a művészetek és a sport területén végzett tudományos munka.

A Nyíregyházi Egyetem fontos célja a nemzetközivé válás és a nemzetközi kapcsolatok bővítése, ezért támogatjuk és segítjük leendő partnereinket és külföldi hallgatóinkat tanulmányaik sikeres befejezésében. Az intézmény jól működő európai uniós mobilitási programokkal rendelkezik, amelyek kiváló lehetőséget biztosítanak a pedagógusok és hallgatók szakmai fejlődésére, a nemzetközi kultúrák megismerésére, felbecsülhetetlen értékű tapasztalatszerzésre. Egyetemünk nemzetköziesedési folyamatát erősíti a Brazíliával és Dél-Koreával való együttműködés, amely nemzetközi gyakorlati lehetőséget biztosíthat hallgatóinknak a mezőgazdaság területén. Oktatási-kutatási együttműködésekben legújabb partnereink az Egyesült Arab Emírségek Egyeteme, a Kajaani Egyetem, a Moszkvai Városi Egyetem, valamint a Máltai Egyetem Nyelviskolája az angol nyelvoktatás módszertani megújítására. Nemzetközi szerepünket erősíti a Kínával és Ecuadorral folytatott kutatási együttműködés támogatása az ERASMUS KA107 felhívás keretében.

Stratégiai célként kezeljük az intézmény további nemzetközivé tételét és a külföldi hallgatók számának növelését. Éppen ezért az elmúlt években nemzetközi ismertségünk növelése mellett a nemzetközi kapcsolatok építésére, az oktatási és kutatási együttműködésekben való részvételre fektettük a fő hangsúlyt. A fentiek elérése érdekében jelentős szervezeti, humánerőforrás- és infrastrukturális bővítéseket sikerült végrehajtanunk. Az idegen nyelven tanuló hallgatók oktatási, elhelyezési, informatikai háttere, valamint az idegen nyelven tanuló hallgatók fogadásának szervezése és humán erőforrása magas szinten biztosított.

Statisztika

Jelenleg összesen 13 angol nyelvű alapképzést és 2 egyéves angol nyelvű felkészítő programot kínálunk nemzetközi hallgatók számára. Képzési kínálatunkból kiemelkedik a 2 féléves „Magyar mint idegen nyelv” képzés, melyet egy nyári egyetem keretében is kínálunk.

  Campus jellemzői

  A Nyíregyházi Egyetem elődjei a negyvenéves szakmai hagyományokra és tapasztalatokra visszatekintő, hazai és nemzetközi tekintélyű felsőoktatási intézmények voltak. Az intézmény 2016. január 1-jével Alkalmazott Tudományegyetemmé vált, azzal a szándékkal, hogy megőrizze az elődök által felhalmozott értékeket, és olyan stratégiát valósítson meg, amely képes megfelelni a 21. század folyamatosan változó igényeinek.

  A Nyíregyházi Egyetem sajátos oktatási és kutatási profillal rendelkezik, amelynek küldetése az akadémiai kutatás és tudásátadás. Emellett az egyetem gyakorlati oktatási területei – alapképzések, alapképzési duális képzések, mesterképzések, gyakorlatorientált K+F platformok – megfelelnek a jelenlegi gazdasági és társadalmi igényeknek. A Nyíregyházi Egyetem célja, hogy a térség katalizátoraként működjön, oktatási szerepét a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények együttműködésével töltse be. A Nyíregyházi Egyetem oktatási programok széles skáláját kínálja. A hallgatói létszám alapján a legnépszerűbb szakok a pedagógusképzés, a mérnöki, agrártudományi, a közgazdasági, a sport-, a természettudományi és az informatikai szakok. Az oktatásban arányosan jelen van a bölcsészettudomány, a társadalomtudományok és a művészeti közvetítés. Emellett az egyetem kutatási eredményeit és lehetőségeit a nagyközönség számára is gyakran bemutatják, nyílt egyetemi előadások és Kutatók Éjszakája előadások formájában.

  Az elmúlt tíz évben infrastrukturális fejlesztési projektek biztosították az egyetem számára a szükséges létesítményeket, infrastruktúrát, valamint a legkorszerűbb technológiát és felszerelést. A campus ma egy igazi város a városban – elnyerte a világ legjobb középülete díjat – egy kellemes, modern épületegyüttes egy festői parkban, ahol a diákok és a tanárok a legfejlettebb technikai eszközöket és oktatási lehetőségeket használják. A Nemzetközi Kapcsolatok Csoportja a nemzetköziesedés igényeinek megfelelően felügyeli a Nyíregyházi Egyetem nemzetközi együttműködéseit, elősegíti a hallgatók, oktatói és adminisztratív dolgozók, kutatók mobilitási lehetőségeit, támogatja a nemzetközi projektek Erasmus+ és CEEPUS programok keretében történő benyújtását. valamint más projektek.

   Belépők

   Pályázati eljárás önköltséges pályázók számára

   Admission steps for degree-seeking foreign students:

   1. Choosing a study programme or courses in English
   2. Documents Required to Apply:
   • Academic certificates and Transcripts (Attested by Ministry and English translation)
   • Útlevél másolata az állampolgárságot bemutató fényképpel
   • Curriculum vitae
   • Motivation Letter
   • Nyelvtudás igazolása (nem kötelező) Ennek igazolására online interjút készítünk
   • Medical certificate

   A jelentkezési díj befizetését igazoló bizonylat (100 EUR, vissza nem térítendő)
   FONTOS : A teljes összegnek meg kell érkeznie az Egyetem bankszámlájára. Nem fogadjuk el jelentkezését, ha a beérkezett összeg nem teljes.

   1. Kérjük, küldje el részünkre a kitöltött online jelentkezési lapot a jelentkezési díj befizetésének bizonylatával
   2. Receiving an official email from the University about the received application form
   3. A jelentkezési dokumentumok vizsgálatát követően hivatalos e-mail küldése az interjú pontos időpontjáról
   4. Rövid szóbeli interjú az interneten keresztül (a folyékonyan erős középfokú angol tudás és szakmai orientáció, motiváció ellenőrzésére)
   5. Sending an official email about the final decision
   6. Sending the Conditional Letter of Acceptance via email
   7. Asking to transfer the tuition fee to the bank account of the University

   IMPORTANT: The total full amount must arrive at the University bank account. We will not accept your application if the received amount is not full.

   1. Sending the Final Acceptance Letter via email which is the official declaration that the student is accepted and the tuition has been arrived
   2. Visa procedure (With the Acceptance Letter students have to visit the nearest Hungarian Embassy and apply for the visa. In case the visa is not granted to you, our institute will refund the tuition fee in 45 days.)
   3. Arriving at the University.

   Érkezés után a tanulók közvetlenül a diákszálló szobájába költözhetnek be. Következő lépésként fel kell keresniük a helyi Nemzetközi Kapcsolatok Irodáját. Minden eredeti bizonyítványt be kell mutatni az egyetemnek. A hallgatóknak hosszú távú egészségbiztosítást kell kötniük, és az első évre előre kell fizetniük. Ki kell tölteni a szükséges regisztrációs űrlapokat, és alá kell írni a hallgatói szerződést. (Regisztráció.) A hallgatóknak fel kell keresniük a legközelebbi Bevándorlási Hivatalt, és tartózkodási engedélyt kell kérniük. A hallgatói mentorok segítenek nekik.

   The University of Nyíregyháza cooperates with official partner agencies These companies will help students go through the application and visa application processes. You can see the list of our partners on our webpage, please turn to them without extra fees.

   Jelentkezési díj: 100 EUR (nem visszatérítendő) - a jelentkezéssel egyidejűleg fizetendő.

   A két félév tandíjat a felvételt követően előre kell fizetni.

   Accommodation:

   Szívesen szállna meg a Nyíregyházi Egyetem közvetlenül az egyetemen található kollégiumában?
   A feltételes elfogadó levélben megjelölt kollégiumi díjat a tandíjjal együtt előre kell megfizetni.

   Felhívjuk figyelmét, hogy a hiányos jelentkezéseket nem áll módunkban kezelni – ha a fent felsorolt dokumentumok valamelyike hiányzik, vagy az átutalt tandíj nem a szükséges összeg, nem tudjuk folytatni a felvételt.

   Bankszámla adatai:
   IBAN bankszámlaszám: HU49 1176 3440 4582 0883 0000 0000
   Swift kód (BIC): OTPVHUHB
   A számlatulajdonos neve: Nyíregyházi Egyetem / University of Nyíregyháza
   Átvevő bank neve: OTP Bank Nyrt.
   A fogadó bank székhelye: Magyarország, 1051 Budapest, Nádor u. 6.

   Please write the following information in the message/remark section of the bank transfer sheet:

   • Your full name:
   • Your degree program
   • 2023/2024 (Academic year)

   Please note that the application fee (100 EUR) is necessary and non-refundable. The tuition fee is also non-refundable except for the following cases:

   • The University shall refund the full tuition fee paid by the applicant if the program is cancelled.
   • The University shall refund the tuition fee paid by the applicant after deducting the transfer fee if the applicant attends the visa interview and submits all necessary documents and the Authority still rejects his/her visa request. In this case, the applicant is asked to provide the University with a copy of the rejection letter.
   • Általános orvosi bizonyítvány
    (A jelentkezés előtt három hónappal korábban kiállított, kielégítő egészségi állapotról szóló orvosi igazolás szkennelt másolata. Az általános orvosi igazolások igazolhatják, hogy a kérelmező nem szenved a következő betegségekben: AIDS, hepatitis A, B, C vagy egyéb járvány körülmények.
   • Visa and Residence Permit

   A Feltételes Elfogadó levélben a Jelentkezőt tájékoztatják a tandíj megfizetésére. A tandíj beérkezését követően a visszaigazoló levél (végső elfogadó levél) kiállításra kerül, és e-mailben elküldésre kerül a hallgatónak. Ez a hivatalos dokumentum, hogy a hallgatót felvették és a tandíj megérkezett. Ezzel a dokumentummal a hallgatók elindíthatják a VISA jelentkezést. A hallgatóknak diákvízumot kell választaniuk, amely magyarországi tanulmányi célú tartózkodási engedélyre jogosít.

   • Az Európai Unió polgárai személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Magyarországra, és európai egészségbiztosítási kártyával kell rendelkezniük.
   • Citizens of non-European countries have to apply personally for a student residence permit at the nearest Hungarian Consulate.
   • A vízumkérelem elutasítása esetén az Egyetem 45 napon belül visszatéríti az előre befizetett tandíjat. Felhívjuk figyelmét, hogy az Igénylőnek írásban kell kérnie a visszatérítést a kívánt bankszámla (nyilatkozat) megjelölésével és a vízum elutasításáról szóló határozati levél csatolásával.
   • All students admitted to the academic programme in English are required to have valid health insurance for the whole period of residence in Hungary for extra fees.

   Elérhetőség
   ZSITNYÁR László
   nemzetközi koordinátor
   Nyíregyházi Egyetem
   Sóstói út 31/b.
   HU-4400 Nyíregyháza
   Magyarország
   telefon: 00 36 42 599-400 /2511

   Helyszínek

   • Nyíregyháza

    Sóstói út,31/B, 4400, Nyíregyháza

    Kérdések