Keystone logo
bbw University of Applied Sciences B. Eng. Éghajlati technológiák (Campus)
bbw University of Applied Sciences

B. Eng. Éghajlati technológiák (Campus)

Berlin, Németország

7 Semesters

Angol

Teljes idő

15 Aug 2024

01 Oct 2024

EUR 2940 / per semester

Az egyetemen

Bevezetés

Tekintettel az éghajlatváltozás gyors ütemére, környezetünk jövőjét a gazdaság megújuló energiára való átállása, valamint az éghajlatbarát technológiák kifejlesztése és bevezetése fogja meghatározni.

Az elmúlt években világszerte sokkal fontosabbá vált a kibocsátás csökkentésére vagy akár megszüntetésére alkalmas, kiforrott éghajlatváltozási technológiák bevezetése, valamint az éghajlatkárosító gázok tárolására szolgáló eljárások. Ezeknek az éghajlati technológiáknak a kiterjesztése fontosabb, mint valaha, ha el akarjuk érni a 2015-ös párizsi klímacélokat, azaz a globális felmelegedésnek az iparosodás előtti szinthez képest jóval 2°C alatt tartását.

Fenntartható éghajlati technológiák szakunkon mélyreható ismereteket szerezhet arról, hogyan működnek és működtethetők sikeresen az éghajlati technológiák mind műszakilag, mind gazdaságilag. Megtanulja, hogyan járulhat hozzá a kutatás a fejlődéshez, hogyan finanszírozhatók az éghajlati technológiákba történő beruházások, és milyen szerepet játszanak a szabályozó hatóságok az átalakulásban. A jövő éghajlati technológiáinak innovációját, bevezetését és hasznosítását irányító szakértővé válik.

Az éghajlatváltozás napjainkban az egyik legnagyobb kihívás világszerte. Az emberi tevékenység az éghajlatváltozás fő mozgatórugója, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok, például a szén, az olaj és a gáz elégetése miatt. A fosszilis tüzelőanyagok elégetése üvegházhatású gázkibocsátást eredményez, amely úgy viselkedik, mint egy takaró, amely a Földet körbeöleli, és amely a nap hőjét csapdába ejti, és megemeli a hőmérsékletet. Az éghajlatváltozást okozó fő üvegházhatású gázok az autóvezetéshez használt benzinből vagy az épületek fűtéséhez használt szénből származnak. A földek megtisztítása és az erdők kivágása szintén szén-dioxidot szabadíthat fel. A mezőgazdaság, az olaj- és gázipari műveletek a metánkibocsátás fő forrásai. Az energia, az ipar, a közlekedés, az épületek, a mezőgazdaság és a földhasználat az üvegházhatású gázokat okozó fő ágazatok közé tartoznak.

Az elmúlt évtizedben jelentősen felgyorsult az olyan kiforrott éghajlati technológiák bevezetése, amelyek elkerülik, csökkentik vagy megkötik a kibocsátásokat, és amelyek képesek felváltani a szén-dioxid-intenzív meglévő technológiákat. Ezeknek az éghajlati technológiáknak a méretnövelése most fontosabb, mint valaha, mivel az országok arra törekszenek, hogy elérjék a globális felmelegedésnek az iparosodás előtti szinthez képest jóval 2°C alatt tartására vonatkozó éghajlati célt, amelyet 196 ország vállalt a 2015-ös, jogilag kötelező erejű párizsi éghajlat-változási megállapodásban. Ennek eléréséhez a világnak olyan emberekre van szüksége, akik képesek az innovációkat és az éghajlati technológiák példátlan sebességgel történő bevezetését irányítani. Ahhoz, hogy ezeket a technológiákat nagy léptékben lehessen megvalósítani, a döntéshozóknak alapos ismeretekre van szükségük arról, hogyan működik az éghajlati technológiai ágazat, ez magában foglalja a környezetvédelmi és éghajlati iparágak, a kutatás és a tudomány, a tőkebefektetések, a szabályozó szervek és még sok minden más világát.

A McKinsey által végzett elemzés szerint az éghajlati technológiák tizenkét kategóriája potenciálisan akár 90 százalékkal is csökkentheti az ember által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátást. E technológiák között igen nagy az egymásrautaltság. Ezért a BBW Alkalmazott Tudományok Egyetemén az éghajlati technológiák tanulmányi programja a menedzsment és a mérnöki alapmodulok mellett az éghajlati technológiák e tizenkét kategóriáját és egy kötelező szakmai gyakorlatot is tartalmaz. A szakmai gyakorlaton a tanult tartalmak alkalmazhatók és az első gyakorlati ismeretek már a tanulmányi program során elsajátíthatók.

Belépők

Tanterv

A program eredménye

Program tandíj

Karrierlehetőségek

Az Iskoláról

Kérdések