Keystone logo
Horvátország

Tanulmány Agglegény ban ben Horvátország 2024

Pénznem módosítása

Alap havi megélhetési költség

 • Közös lakásban bérelhető

  269
 • Közművek részesedése

  52
 • Internet előfizetés

  24
 • Helyi közlekedés

  44

Minta életmód költség

 • Gyorsétterem kombó

  7
 • Mozijegy

  6
 • Korsó helyi sör

  3

Vízumkövetelmények

Milyen típusú vízumra van szüksége?

Visa név

Diákvízum (Viza C) / Hallgatói tartózkodási engedély

Ár és pénznem

HRK 500

A tanulmányi célú ideiglenes tartózkodási engedély igénylésének díja 500 kuna (körülbelül 65 EUR).

A Horvát Tudományos, Oktatási és Sportminisztériumtól, valamint a Mobilitási és Európai Uniós Programok Ügynökségétől támogatásban részesülő nemzetközi hallgatók mentesülnek e díj alól, de nekik kell fizetniük a tartózkodási kártya kiállításának költségét 240,00 HRK összegben. (kb. 35,00 EUR) és a 20,00 HRK (kb. 3,00 EUR) illetékbélyeg díja.

Ki kérelmezheti a vízumot?

A Horvátországban tanulni kívánó nemzetközi hallgatóknak ideiglenes tartózkodási engedélyt kell kérniük, ha horvátországi tartózkodásuk 90 napnál hosszabb.

Az Európai Unió állampolgárainak nincs szükségük vízumra. Ehhez azonban útlevél és személyi igazolvány szükséges. Mindenki más számára vízum szükséges, amelyet a legközelebbi horvát konzulátuson szerezhet be.

A vízumköteles országokkal kapcsolatos információk a horvát külügyminisztérium honlapján találhatók: http://www.mvep.hr/en/consular-information/visas/visa-requirements-overview/

Hol lehet jelentkezni?

A Horvát Köztársaság diplomáciai képviselete vagy konzulátusa

A vízumkérelmet (Viza C) a Horvát Köztársaság diplomáciai képviseletére vagy konzulátusára kell benyújtani a külföldi állampolgár hazájában. A vízumkérelem személyesen vagy e-mailben is benyújtható.

Weboldal:

Hogyan kell elkészíteni a jelentkezést?

A pályázóknak ki kell tölteniük a vízumkérelem űrlapot (Viza C), és a szükséges dokumentumokkal együtt be kell nyújtaniuk a lakóhelyük szerinti horvát nagykövetségre vagy konzulátusra. A jelentkezők e-mailben vagy személyesen nyújthatják be pályázatukat.

A következő dokumentumokat kell benyújtani:

 • Egyszínű fénykép 35x45 mm
 • Érvényes útlevél és az útlevél fénymásolata (nem uniós állampolgárok) vagy személyi igazolvány (uniós állampolgárok)
 • Biztosított lakhatás igazolása (pl. a diákotthonban biztosított szállás vagy lakásbérlet írásos igazolása, valamint a magánszálláson tanuló diákok esetében a bérbeadó lakástulajdonának igazolása). Felhívjuk figyelmét, hogy Horvátországba érkezését követően 48 órán belül be kell jelentenie lakcímét a helyi Rendőrségi Hivatal Külföldi Hivatalánál. Ha szállodában vagy diákotthonban száll meg, akkor a címe automatikusan regisztrálásra kerül.
 • Egészségbiztosítás igazolása
 • Az önfenntartáshoz szükséges fedezet igazolása: ösztöndíj vagy 12 hónapon keresztül legalább havi 1000 kuna összegű finanszírozáshoz való hozzáférés igazolása. Az ösztöndíj elnyeréséről szóló igazolást az ösztöndíjat odaítélő jogi személy, a pénzügyi igazolást pedig banki kivonat formájában állítja ki.
 • Horvátországi felsőoktatási intézménybe való felvételről szóló igazolás horvát nyelven.

Mikor kell jelentkezni?

Azoknak a hallgatóknak, akik a Horvát Köztársaság diplomáciai képviseletére vagy konzulátusára nyújtanak be kérelmet hazájukban, azt a tervezett horvátországi érkezésük előtt tegyék meg. A szokásos eljárás három hónapig vagy tovább is tarthat (beleértve az összes szükséges dokumentum horvát nyelvre történő lefordításához szükséges időt is). A kérelem elintézésére is van gyorsított lehetőség, ezt a hallgatók a diplomáciai képviseleten vagy konzulátuson kérhetik, ebben az esetben magasabb díjat fizetnek.

Az ideiglenes tartózkodási engedélyt általában egy évre vagy a tanév időtartamára adják ki.

Feldolgozási idő

3 Months

Munkalehetőségek

A horvát felsőoktatási intézményekben minden nappali tagozatos hallgató jelentkezhet alkalmi diákmunkára. Ugyanez vonatkozik a nemzetközi hallgatókra is.

Horvátországban a nappali tagozatos hallgatók foglalkoztatását a Hallgatói Szolgáltató Központ (Student Services) intézi, amelynek minden egyetemi városban és másutt is van leányvállalata.

A rövid tanulmányi programokon részt vevő nemzetközi hallgatóknak (cserediákok, vendéghallgatók) a jelentkező felsőoktatási intézménnyel kell egyeztetniük, hogy a hallgatói szolgáltató központon keresztül engedélyezik-e alkalmi diákmunkát, és milyen feltételekkel.

Ha egy külföldi hallgató alkalmi diákmunkát engedélyez a Hallgatói Szolgáltató Központon keresztül, úgy jelentkezhet személyesen a Hallgatói Szolgáltató Központba, és kitölt egy űrlapot.

Óra hetente

0

Miért van szükség ilyen típusú vízumra?

Vízumkérelmét elutasíthatjuk, ha nem tudja igazolni a szükséges pénzeszközöket, vagy ha helytelen vagy hiányos dokumentumokat ad meg.