A 21. század elején az új technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy izgalmas új felfedezéseket tegyünk, és részletes ismereteket szerezzünk arról, hogyan működnek a molekulák, sejtek, szövetek és organizmusok. Továbbá ezek az eredmények megváltoztatják az emberi betegség diagnosztizálásának és kezelésének módját.

E fejlemények fényében döntő fontosságú, hogy a mai hallgatókat oktassuk molekuláris szinten a biológiáról. A Koç Egyetem Molekuláris Biológiai és Genetikai Programja sikeresen széles körű, mély és szigorú oktatást biztosít a biológiai tudományokban.

A Molekuláris Biológia és Genetika programban résztvevők olyan osztályokat tartanak, amelyek alapvető ismereteket nyújtanak a biológia különböző ágaiban. Ezek a tanfolyamok többek között biokémiai, molekuláris biológia, genetika, sejtbiológia és fejlődési biológia.

A Molekuláris Biológia és Genetika program különböző választható kurzusokat is kínál a fejlett hallgatók számára, akik speciális területekre kívánnak koncentrálni, mint például a rákbiológia, az idegtudomány, a proteomika és a bioinformatika.

A Molekuláris Biológia és Genetika programban részt vevő hallgatóknak lehetőségük lesz továbbfejleszteni készségeiket és ismereteiket a kari tagoknak a legkorszerűbb kutatási programokban való együttműködésével.

A Molekuláris Biológia és Genetika Kar nemrég számos rangos díjat nyert, köztük az ERC Start Grant, a Török Tudományos Akadémia Fiatal Tudós Díj, a L'Oreal Fiatal Nők Tudományi Díj, az EMBO Installation Grant és a Marie Curie Reintegration Grant.

Kutatási területek a molekuláris biológiában és a genetikában

Biológiai Óra Laboratórium (Dr. Halil Kavaklı)

Laboratóriumunk aktívan foglalkozik a biológiai órával kapcsolatos problémákkal. Először is szeretnénk megérteni, hogy a biológiai óra hogyan kommunikál más jelátvitellel. Az emlősök Pathways számos olyan fiziológiai változót szabályoznak a molekuláris szinteken, mint a vérnyomás, az immunrendszer, a depresszió valamilyen formája, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és az alvás.

Másodszor, kísérleti megközelítést alkalmazunk új gyógyszerek kifejlesztésére a biológiai órával kapcsolatos betegségekkel szemben. Végül a laborunk érdekli, hogy megértsük, hogyan befolyásolja a biológiai óra a keményítőtermelést és a növényi hozamot. Jelenleg az ADP-glükóz-pirofoszforiláz (kulcsfontosságú enzim keményítő bioszintézis) és a különböző fotoperiódák alatt lévő óra transzkripciója közötti összefüggésben dolgozunk.

Molekuláris neurobiológia laboratórium (Dr. Gülayşe İnce Dunn)

Vizsgáljuk a génexpressziós mechanizmusok szerepét az idegrendszer fejlődésében és működésében. A neuronok számos mechanizmust fejlesztettek ki génexpressziójuk diverzifikálására és szabályozására. Laboratóriumunkban két szinten szabályozzuk a szabályozást és a neuronális gén expresszióját: a transzkripciós szabályozást és az alternatív kötés szabályozását.

Mitokondriális biogenezis laboratóriuma (Dr. Cory Dunn)

A mitokondriával kapcsolatos betegségek és az öregedés jobb megértése felé a laboratóriumunk célja annak vizsgálata, hogy a sejtek reagálnak-e az mtDNS mutáció után és hogyan élnek túl. Ezeknél a vizsgálatoknál a bimbó élesztőt alkalmazzuk, a kísérleti rendszert, amelyben a mitokondriális összeszerelésről és működésről szóló ismeretek nagy részét megszerezték. Laboratóriumunk egyik hosszú távú célja olyan genetikai és farmakológiai módszerek megtalálása, amelyekkel növelhetjük az emberi sejtek károsodott mitokondriális állapotát.

Cell Biológia és Proteomikai Laboratórium (Dr. Nurhan Özlü)

Laborunk érdekli a sejtosztódás szabályozását. A sejtosztódás egy alapvető folyamat, amellyel minden élőlény propagál. Mivel az emlőssejtek a mitózis (M-fázis) és a citokinézis (C-fázis) felé haladnak, a sejt szerkezetét és biokémiai állapotát rövid időn belül drasztikusan átszervezi, és ennek a folyamatnak a dinamikáját gyengén értik. A mitózisba való belépéssel a sejt belsejének szinte minden aspektusa megváltozik a mesterséges mitotikus kináz Cdk1 hatása alatt.

Hasonlóképpen; a sejtfelszíni morfológia drámai átalakulást mutat a mitózis kezdetén. Mivel az adherens sejtek belépnek a mitózisba, átmenetileg elveszítik tapadásukat és felkerülnek. Cytokinézisben a lány sejtek terjedtek vissza, hogy visszanyerjék interfázis morfológiájukat. A legfontosabb kérdéseket, amelyekkel meg akarjuk érteni, hogy a sejtciklus-függő változások szabályozottak, és hogyan változik a sejtmembránon a sejt belső vonalában a sejtosztódás, és hogy a sejt hogyan kommunikál az extracelluláris környezetével a szétválás során. E cél elérése érdekében kvantitatív proteómiai módszereket alkalmazunk a különböző sejtek biokémiai profiljának vizsgálatára, mivel az emlős sejtek mitózis és citokinézis útján, a normál fiziológiában és a különböző sejtösszetevők gyógyszerek általi perturbációjával reagálnak.

Ezzel párhuzamosan mikroszkóppal végzett vizsgálatokat és sejtbiológiai technikákat végzünk a proteokémiai analízisekben megfigyelt biokémiai viselkedésminták meghatározására.

Centrosomes, Cilia és Microtubules Laboratórium (Dr. Elif Firat-Karalar

A centroszóma az állati sejtek fő mikrotubulus-szervező központja. Két centriolból áll, amelyeket perikentrioláris anyag vesz körül. A centriolok létfontosságúak a jelző és csilló összeállításához, amelyek fontosak a jelzés és a mozgékonyság szempontjából. A Centrosomes sejtciklusonként pontosan megismétlődik, hogy minden lány sejt egy centrosomát kapjon. A centrosome / cilium komplex és számos emberi betegség között számos kapcsolat van. A centroszóma szerkezeti és numerikus rendellenességei régóta érintettek a rákban. A centroszóma és a csiba komponenseit befolyásoló mutációk humán genetikai betegségeket okoznak, beleértve a ciliopátiákat, a törpét és az elsődleges mikrocefáliát.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, mi is történik ezeken a betegségeken, arra törekszünk, hogy tisztázzuk azokat a kontrollokat, amelyek szabályozzák a centrifugálást a sejtciklus során. Továbbá érdekelnek abban, hogy megértsük, hogyan épülnek fel, tartanak fenn és dinamikusan változnak a centrosomák és csillók a sejtciklus során. Multidiszciplináris megközelítést alkalmazunk ezekre a kérdésekre, amelyek a genomiális, proteómikus, biokémiai és sejtbiológiai módszereket ötvözik.

RNS laboratórium (Dr. Funda Şar)

Több információ:

https://international.ku.edu.tr/

https://science.ku.edu.tr/en/

Program oktatási nyelve:
  • Angol

8 további kurzus Koc University - Istanbul Turkey »

Utoljára frissítve Július 29, 2019
Ez a kurzus Nappali bejárós
Start Date
szept. 2020
Duration
4 Év
Nappali
Price
19,500 USD
Az éves tandíj 2019-2020 részt vesz Koç Egyetemen.
Deadline
aug. 31, 2020
Helyszínek szerint
Dátum szerint
Start Date
szept. 2020
End Date
Május 2024
Jelentkezési határidő
aug. 31, 2020

szept. 2020

Location
Jelentkezési határidő
aug. 31, 2020
End Date
Május 2024