Bachelor Enogastronomy in Mountain Areas
Free University of Bozen-Bolzano
Kulcs információ
Campus helye
Bolzano, Olaszország
Nyelvek
Angol, Német, Olasz
Tanulmányi formátum
Az egyetemen
Időtartam
3 évek
Pace
Teljes idő
Tandíjak
EUR 1 350 / per year
Jelentkezési határidő
07 May 2024
Legkorábbi kezdési dátum
Sep 2024
Bevezetés
Ez a Norbert Niederkofler séffel közösen kidolgozott program olyan interdiszciplináris készségeket biztosít Önnek, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy az egészséges, fenntartható hegyvidéki enogasztronomia területén dolgozhasson, tiszteletben tartva a biológiai sokféleséget, építve a helyi hagyományokra és termékekre, valamint a körkörös gazdaság élelmiszerinnovációjára összpontosítva.
Hagyomány (az értékek, a régi feldolgozási módszerek és a terület tisztelete), kreativitás (természetes termékek használata, hogy a legtöbbet kihozzák ízeikből), őszinteség (a termelők munkájának megbecsülése egy gazdasági, társadalmi és kulturális erényes körbe való integrálásával a növekedés), az innováció (különböző technikák alkalmazása a legtöbb íz kivonása az alapanyagból és a lehető legtermészetesebb megjelenítése a tányéron) és a fenntarthatóság (a folyamatok körkörös rendszerbe integrálása, amely egyszerre fejleszti a konyhát, a gazdaságot és a kultúrát) az értékek. amelyek ezt a programot irányítják.
A háromnyelvű program célja olyan élelmiszer- és borszakértők képzése, akik képesek az ételeket a kultúra státuszába emelni és új identitást adni, a Michelin-csillagos séf, Norbert Niederkofler Cook the Mountain filozófiája alapján. Innovatív koncepció, amelynek célja a gazdasági és társadalmi fejlődés újragondolása a termelés, a termék, a terület és a fogyasztás kapcsolatának vizsgálatával, hogy olyan konyhát hozzanak létre, amely katalizátora a kulturális folyamatoknak a fenntartható fejlődés modelljének terjesztéséhez. A nyersanyagokat, amelyeket gyakran nehéz megtalálni egy áthatolhatatlan környezetben, például a Dolomitokban vagy más hegyvidéki területeken, a hagyományok helyreállítása és a biológiai sokféleség újrafelfedezése révén értékesebbé válik, aminek a végeredménye az élelmiszerek kultúrává emelése és annak értékesítése. új identitás. A hatás hozzájárul egy transzverzális gasztronómiai kutatólaboratórium létrehozásához, amely azokat az értékeket vizsgálja, amelyek globális szinten, kulturálisan és társadalmilag egyesítik a hegyekben élő embereket erőforrásként, szenvedélyként, kihívásként, védendő örökségként, valamint a konyha és a hegyek közötti kapcsolat megtapasztalásának új módjának ösztönzése, amely ötvözi az etikát és a vidámságot, a környezeti fenntarthatóságot és a területi fejlődést.
Ebben az összefüggésben a programban végzett élelmiszer- és borszakértők az „érzelmi oktatók” szerepét töltik be, akik képesek egy új életmód népszerűsítésére.
Belépők
Ösztöndíjak és finanszírozás
Meran-Merano önkormányzata a 2023/24-es tanévben 5, egyenként 1000 eurós ösztöndíjat oszt ki a tanulmányi program első évében beiratkozott hallgatóknak, ebből négy ösztöndíjat Meran-Merano településen élő hallgatóknak ítélnek oda. . Amennyiben a Meran-Merano község lakosai számára fenntartott ösztöndíjra nincs jelentkező, az ösztöndíjakat az általános rangsor szerint ítélik oda.
Tanterv
A program egyesíti az előadásokat, látogatásokat és tevékenységeket gazdálkodókkal és workshopokat, főzési tapasztalatokat nemzetközileg elismert szakácsokkal, valamint szakmai gyakorlatot az AlpiNN - Food Space & Restaurant, Norbert Niederkofler és Paolo Ferretti éttermében, amely a Kronplatz-Plan de Corones tetején található. "Cook the Mountain otthonaként" határozták meg.
A program első részében a matematika, a statisztika, a kémia és a biológia alapfogalmait, valamint a fenntartható növény- és állattermelést és használatuk történeti és antropológiai alakulását tanítják. A második év az élelmiszerek és borok témaköre, beleértve a folyamatokat, technológiákat és szervezeti modelleket, a mikroorganizmusok élelmiszerekben betöltött szerepét és leküzdésének módjait, az élelmiszer-higiénia biztosítását, az erjesztett termékeket, valamint a kis- és nagy élelmiszerek pénzügyi gazdálkodását, borászati cégek (az agroturizmustól a termelési lánc különböző szintjein működő vendéglátó cégekig). Végül a harmadik évet az élelmiszer- és bortermékek vizuális és érzékszervi kommunikációjának, a marketingnek és az élelmiszerjognak, valamint a melléktermékek visszanyerésének technikáinak szenteljük.
A helyi vendéglátó iskolák és a dél-tiroli szálloda- és étteremszövetség (HGV) szintén aktív partnerek.
1. év
- A matematika alapelvei az élelmiszer- és bortudományokhoz
- Növénybiológiai sokféleség és környezeti hatásvizsgálat
- A mezőgazdasági termelési rendszerek állati biológiai sokféleségének és környezeti hatásainak vizsgálata
- A kémia és a biokémia élelmiszer- és bortudományokban alkalmazott elemei
- Hegyi mezőgazdaság: tipikus hegyvidéki termékek, amelyek fenntartható gazdálkodási és tenyésztési módszereken alapulnak
- Élelmiszer-antropológia
- gyakorlat
- Alkalmazott Informatika
- Éttermi marketing és élelmiszerjog
2. év
- Fenntartható fejlődés az élelmiszer- és boriparban
- Élelmiszer-mikrobiológia és higiéniai alapelvek
- Élelmiszer- és bortudomány és technológia és mezőgazdasági élelmiszer-melléktermékek hasznosítási módszerei
- Üzleti szervezet az Enogastronomy területén
- Vendéglátó cégek ellátási, munkavégzési és karbantartási folyamatainak menedzselése
- Információs rendszerek az élelmiszer- és borágazat számára
- Szeminárium: Főzd meg a hegyet
- Szabad választás
- gyakorlat
- Speciális nyelv (német, olasz vagy angol)
3. év
- Érzékszervi elemzés és kóstolási technikák
- Mikrobás fermentációk a gasztronómiában és az agrár-élelmiszeripari melléktermékek kinyerésének módszerei
- gyakorlat
- Ételtervezés és magával ragadó ételekkel kapcsolatos élmények
- gyakorlat
- Dietetika, ételallergiák és intoleranciák
- Szabad választás
- Tézis
Csereprogramok és szakmai gyakorlatok
A kar csereprogramokat kínál egyetemekkel a világ minden tájáról, és az unibz része az olaszországi és külföldi munkaadókkal folytatott nagy együttműködési hálózatnak, ahol elvégezheti kötelező szakmai gyakorlatait.
Program tandíj
Karrierlehetőségek
A végzettek hegyvidéki élelmiszer- és borszakértőként dolgoznak műszaki és szervezési munkakörben, speciális ismeretekkel az élelmiszerszektorban (technológia és minőség-ellenőrzés, élelmiszer-biztonság és -higiénia; hegyvidéki élelmiszer- és bortermelő cégek vezetése), hotel- vagy konyhavezetők, logisztikai vezetők, beszerzési szakértők, vagy szakosodott cégek, például vendéglátóipari cégek, éttermek vagy tipikus hegyvidéki élelmiszer- és bortermékeket és szolgáltatásokat kínáló cégek vezetői (agrárturizmus, élelmiszer- és borturizmus, e-kereskedelem, közösségi média, konferenciák és rendezvények).
Erőteljes tudományos, kulturális és technikai tudásuknak köszönhetően képesek lesznek kommunikációs szerepet vállalni a médiában vagy az élelmiszer-, gasztronómia-, vendéglátó- és borágazat nagyvállalatainál, kulturális rendezvények lebonyolításában és szervezésében, étel- és borkritika, regionális gasztronómiai promóció, vállalati stratégiák és gazdasági/pénzügyi és kulturális/művészeti értékek elemzése (mezőgazdaság- és élelmiszertörténet; étkezési kultúra és szimbolika; antropológiai tanulmányok, művészet és design).
Ezt követően dönthetnek úgy is, hogy továbbtanulnak élelmiszer-tudományi és -technológiai, mezőgazdasági vagy szőlészeti és borászati mesterképzésre.