Bachelor északi tanulmányok

Általános információk

Program leírás

A cirkumpoláris világ - Hogyan tudják a legtöbbet kihozni a világ északi részén élők ebből a századból? Hogyan befolyásolják életüket a környezeti változások? Hogyan teremtheti meg az intelligens kormányzás az új ötleteket, az együttműködést és az innovációt? Ha úgy gondolja magát, mint aki változást hozhat a régió számára, akkor üdvözöljük Önt ezen a csodálatos hároméves interdiszciplináris diplomán. Jobb világpolgár lesz belőled. És ez egy ígéret.

A program leírása

 • Időtartam: 3 év
 • Kredit (ECTS): 180
 • Felvételi követelmények: Felsőoktatási felvételi képesítés és igazolt nyelvi követelmények angol nyelven.
 • Diploma neve: Északi tanulmányok alapképzése
 • Alkalmazás kódja:
  • Norvég és skandináv pályázók: 186 315
  • Nemzetközi pályázók: 2065

A Bachelor of Northern Studies szak egy olyan nemzetközi tanulmányi program, amelyet azon hallgatók számára terveztek, akik interdiszciplináris kompetenciát szeretnének fejleszteni az északi cirkumpoláris területen. Minden tanfolyamot a helyszínen tartanak.

Tanulási eredmények

Tudás

 • Magyarázza el a Circumpolar North különböző politikájának, kultúrájának és történelmének különböző elméleti megközelítéseit.
 • Beszélje meg a Circumpolar North, valamint az északi országokat és Oroszországot a politikai történelem és rendszer, az őslakos kultúra, a nemek közötti egyenlőség kérdése és a környezet szempontjából dél-észak perspektívában.
 • Alkalmazzon interdiszciplináris betekintést a Circumpolar North kortárs diskurzusaiba: fenntartható fejlődés, nyelv és kommunikáció, politika, népek és kultúrák, regionális fejlődés és feltételek, valamint innovációs és vállalkozási lehetőségek.
 • Határozza meg a kortárs társadalomtudományi tanulmányokat és a kutatási eredményeket / hozzájárulásokat a Circumpolar North és a Barents Euro-Arctic Region régióban.

szakértelem

 • Különböző társadalomtudományi kutatási módszerek alkalmazása, azaz felmérés, interjúk, dokumentumok elemzése és terepi kutatás.
 • Magyarázza el az északi cirkumpoláris fejlődésének központi koncepcióit a periféria középpontjában, azaz a hatalom, a geopolitika, az identitás és az etnikai hovatartozás, a fenntartható fejlődés és az erőforrások elosztása, az őslakosok történelme, valamint a gazdaság és a regionális fejlődés szempontjából.
 • Alkalmazzon interdiszciplináris megközelítést a cirkumpoláris észak valóságával az összetett északi társadalom, kulturális folyamatainak, politikai történelmének és rendszerének, földjének és környezetének leírása érdekében.
 • Értékelje a jelenlegi helyzetet és hozzon létre új, releváns kutatási kérdéseket a Circumpolar North és a Barents Euro-Arctic Region fejlődésével kapcsolatos új információk alapján.
 • Alkalmazzon releváns interdiszciplináris ismereteket az északi fenntartható fejlődésre az északi közösségeken belül a regionális fejlesztés, az innováció és a vállalkozói szféra között, miközben tisztában van a nagyobb dinamikával.

Általános alkalmasság

 • A jelenlegi kutatások segítségével, a kortárs kérdésekre és a történelemre hivatkozva, kritikusan tükrözze a cirkumpoláris észak-amerikai sokoldalú valóságát.
 • Gondolkodj és írj analitikusan, mind a szóbeli, mind a szóban forgó tudást és megoldásokat, a körkörös északi kihívásokra vonatkozóan.
 • Alkalmazza a tudományos integritás, az értékek és a gyakorlatok alapelveit; őszinteség, tisztesség tiszteletben tartása és elszámoltathatóság.
 • Magyarázza meg a kutatások etikai szempontjait és a kutatási eredmények felhasználását.
 • Interdiszciplináris megközelítést alkalmazzon az elemzések és projektek terén, vagy önmagában dolgozik, vagy egy csoportban való részvétellel.

Álláslehetőségek

A BNS szak célja, hogy interdiszciplináris betekintést nyújtson a hallgatókhoz, és széleskörű, de mélyreható ismeretekkel rendelkezzen a szubarktiszi és sarkvidéki régiókról.

A BNS számos lehetőséget kínál az érdekes karrierek számára mind az állami, mind a magánszektorban. A Barents-féle együttműködés és az általános fokozott nemzetközivé válás, valamint az állami és a magánszektor közötti több kereszteződés egyre növekvő igényt támaszt az új lehetőségek megismerésére és kihasználására.

Az északi oktatási szektornak, az önkormányzatoknak és a megyei kormányzati szerveknek, valamint számos nemzeti állami ügynökségnek mind elemzőképzettséggel, promóciós képességekkel és általános ismeretekkel rendelkező jelöltekre van szükségük a szubarktiszi és sarkvidéki régiók komplexitásáról.

A BNS program felkészíti a hallgatókat a magánszférában való pályára lépésre is; kereskedelmi és nonprofit szervezetek helyi, nemzeti vagy nemzetközi szinten. Fontos azoknak a vállalatoknak is, amelyek exporttal / importtal, logisztikával és biztonsággal foglalkoznak az Euro-Északi-sarkvidéken, valamint az északi szolgáltató iparágakhoz kapcsolódó számos ág számára, mint például a turizmus, a határokon átnyúló kereskedelem, az alapanyagok és az energiatermelés

Programszerkezet

Term 10 tanulmány 10 tanulmány 10 tanulmány
1. ciklus (ősz)
BNS-1001 Bevezetés a multidiszciplináris vizsgálatokba
BNS-1002 Bevezetés a Circumpolar világba
BNS-1003 A cirkumpoláris világ népei és kultúrái
2. ciklus (tavasz)
BNS-1004 A cirkumpoláris világ földje és környezete
BNS-1005 A Circumpolar I. világ kortárs kiadásai: Gazdaság
BNS-1006 A II. Circumpoláris világ mai kérdései: politika
3. ciklus (ősz)
BNS-1010 Észak-északi politika és Barents együttműködés
BNS-1011 Kultúra és identitás a Barents-régióban
BNS-1012 skandináv és orosz kormányzás összehasonlító perspektívában
4. ciklus (tavasz)
BNS-2001 Regionális gazdaság és innováció
BNS-2002 Természeterőforrás-alapú iparágak
BNS-2003 Kormányzás és fejlesztés
5. ciklus (ősz)
REI-1501 Vállalkozás és innováció
REI-1502 vállalati innovációs gyakorlat
REI-1008 módszerek
6. (tavasz)
REI-1503 Projektmenedzsment
BNS-2040 BA kutatási projekt

Felvételi követelmények

Felsőoktatási felvételi képesítés és igazolt nyelvi követelmények angol nyelven.

A norvégiai felsőoktatási felvételi képesítések követelményeinek listája megtalálható a Norvég Oktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (NOKUT) weboldalán. A nyelvi követelményeket a NOKUT GSU listáján találjuk.

Norvégiából vagy skandináv országból származó pályázók:

 • A norvég és más északi pályázók jelentkezési határideje április 15-e
 • Online jelentkezés, tanulmánykód 9511

A skandináv országokon kívüli pályázók:

 • Az önfinanszírozó pályázók jelentkezési határideje december 1-je
 • Online jelentkezés, tanulmányi kód 2065.

Tanítás és értékelés

A tanulási eredmények céljainak elérése érdekében a hallgatók várhatóan heti körülbelül 40 órát fognak dolgozni (1500-1600 óra egy nappali tagozaton), ideértve előadásokat, szemináriumokat, csoportmunkát és önálló tanulást is.

A BNS program a helyszínen elérhető.

A BNS programot előadások és szemináriumok, csoportmunka, csoportos megbeszélések, beszélgetések, kirándulások, írás-értékelés, esettanulmány-projektek és terepmunka, valamint különböző feladatok és projektmunkák előadásaitól tanítják.

A csoportos és egyéni munka révén a jelöltek felkészültek a Circumpolar North kulcsfontosságú témáinak megértésére és megvitatására.

További vizsgálatokhoz való hozzáférés

A BNS program nyomán számos mesterképzés vehető igénybe, mind a norvég, mind a nemzetközi társadalomtudományi területen. Az UIT vonatkozó mesterképzései: Turisztikai tanulmányok - mester, az őslakos tanulmányok mestere - mester, béke és konfliktusok átalakulása - mester.

Csere

A külföldi csereprogramok vonzóbbá teszik Önt a munkaerőpiacon. A külföldi tanulmányok növelik a tanulási eredményeket, javítják nyelvtudását, egyedülálló kalandokat és nemzetközi tapasztalatokat szereznek.

Az északi tanulmányok szakának kétoldalú csereszerződései vannak a külföldi egyetemekkel, ahol a hallgató modulokat vehet fel, amelyeket később a fokozat részeként jóváhagynak. Ebben a szakban a harmadik és a negyedik félévben javasoljuk a külföldi csereprogramokat. Bizonyos fenntartásokat fogalmazunk meg azzal kapcsolatban, hogy a csereegyetem milyen modulokat kínál. Külföldre menése előtt a hallgatónak előzetes jóváhagyást kell kapnia. A képzési program oktatója segíti a hallgatót a diploma részeként jóváhagyandó modulok kiválasztásában. A végső jóváhagyást az UiT-nél kérelem alapján adják meg, a külföldön ajánlott modulokban letett vizsgák dokumentálásával. A cserediákok áttekinthető áttekintése az UiT nemzetközivé válásának weboldalán található, vagy forduljon nemzetközi koordinátorunkhoz.

Utoljára frissítve nov. 2020

Az iskoláról

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels.

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels. Kevesebb
18 , Tromsø , Alta , Kirkenes , Hammerfest , Harstad , Narvik , Bardufoss , Bodø , Mo i Rana , Longyearbyen + 10 Több Kevesebb